Sunday, November 9, 2008

REFORMASI ANUAR - GLOKAL ATAU GILAKAL?


MEMBACA TULISAN BLOGGER JENTAYUBAKA.BLOGSPOT... OTAI MULA BERFIKIR MEMAMG BETUL KALAU KITA NI TAK BERFIKIR DENGAN FIKIRAN SENDIRI... MAKNANYA ORANG TOLONG BERFIKIR UNTUK KITA... MAKA KITA TAK GLOKAL TAPI GILA AKAL...

ATAU MEMINJAM KATA ABERAMLY... DISEBUT "GILAKAL"


WALAUPUN OTAI NAK KAJI LAGI TULISAN JENTAYUBAKA NI... TAPI SEPINTAS LALU MAKA BOLEHLAH KITA BUAT KESIMPULAN BETAPA KACAUNYA MINDA DAN HATI KITA MENGENAI REFORMASI YANG DITAWARKAN OLEH DSAI DENGAN KRITIKAN PEDAS KEPADA ZAMAN TUN... GILA KAN... MANA BOLEH PAK LAH DAN DS NAJIB DIHUKUM DENGAN ALASAN DIA MASUK PENJARA ZAMAN TUN.

PAK LAH DAN DS NAJIB DAH BUAT MACAM2 LIBERALISASI... TAPI TUN JUGA DISEBUT DAN DIJADIKAN SPEASIFIKASI UNTUK DIA MENENTANG UMNO DAN BN.
NAH SEKARANG OBAMA PULAK... SEPATUTNYA DSAI BELAJAR DARI OBAMA NI YANG BEGITU SEBATI DENGAN ASSIMILASI AMERIKA ATAU WHITE MAN SEBELAH BONDANYA... OTAI RASA KALAU DIA TAK BUKTIKAN ASSIMILASINYA DENGAN AMERIKANISASI, YAHUDI DAN WHIE MAN... TENTU TAK DAPAT JADI PRESIDEN JANUARI TAHUN DEPAN... APA PENDAPAT ADEK2?

TAPI CABARAN KEPADA OBAMA AMAT ATAU TERLALU MAHA BERAT... SEBAB SATU PERKATAAN IAITU "CHANGE."
YANG LAIN OTAI TAK KISAH... NI PASAL CHANGE UNTUK LIBERALISASI BUDAYA NI...SOALANNYA ADAKAH OBAMA RESTU HOMOSEKSUAL? KAWIN JANTAN SAMA JANTAN, KAWIN BETINA SAMA BETINA, ANAK ANGKAT SEEKOR ANJING, KUCING... TERUKLAH LAGI KALAU SEEKOR BABI....
NANTI KITA LIHAT ADA TAK CHANGE KEPADA CONTUHNYA LAGU2 HIP HOP YANG MENCARUT DAN LUCAH HABIS TUI... DAN BUDAYA SERONOK JELMAAN HANTU DLL....
SATU LAGI SEJAUHMANA PULAK OBAMA YANG ADA NAMA "HUSSIN" TU BUKTIKAN DIANYA SEORANG PRESIDEN AMERIKA YANG PERTAMA "MESRA ISLAM."
HAI... GILAKAL KITA DIBUATNYA.


NAMPAKNYA ABERAMLY DAH SEDIA DENGAN "SEDIM BRAIN."

DAN BACA JUGALAH....

ANUAR HILANG TEMPAT BERGANTUNG.


1. Kemenangan Barrak Obama memberi kesan negatif kepada Anwar kerana kekalahan McCain, Palin, dan sekutu-sekutunya seperti Cohen, Condoliza, P, Wolfowitz dan lain-lain telah memutuskan talian hayat dari Amerika.2. Anwar masih menuduh Pakej Ransangan Ekonomi yang digerakkan oleh Menteri Kewangan sebagai menyalahi peraturan Parlimen, sebagai menjawabnya, Speaker Parlimen berkata, itulah kalau orang selalu keluar dewan!3. Nampaknya Anwar dan team penasihat ekonomi masih berfikiran krisis ekonomi sekarang sama seperti krisis ekonomi 97/98. Anwar masih melihat IMF sebagai jalan terbaik kepada negara untuk berhutang dan menyelamatkan ketidaktentuan ekonomi global.4. Apakah kita mahu menjadi seperti Pakistan hari ini ( yang terpaksa menaruh simpati IMF atau negara jiran seperti Indonesia yang meminjam IMF 97/98, yang masih kesannya sampai kini masih terasa antaranya bagaimana IMF membankrapkan PERTAMINA dan bank-bank Indonesia.5. Menteri kewangan telah menjelaskan bahawa kedudukan kewangan domestik amat kuat, bank-bank masih kuat walaupun Anwar mempersoalkan pembelian bank Indonesia oleh Maybank, tatkala industri kereta di Amerika memberhentikan pekerjanya, Proton dan Perodua masih terus bergerak ke depan.6. Kerajaan masih temuduga pengambilan kakitangan tetap/kontrak/sambilan di seluruh negara untuk mengisi pelbagai jawatan kosong, sedangkan di Amerika negeri Calofornia memohon pinjaman menyelamatkan kerajaan persekutuan membayar gaji kakitangan awamnya.7. Bajet Anwar yang susut dan mengecil berbanding bajet kerajaan + pakej ransangan RM7 Billion, menampakkan kelemahan Anwar mengurus ekonomi negara.8. Anwar mahu meletakkan kita kaku, terduduk, terdiam, dan terserah kepada serangan ekonomi global, kerajaan pula menyuntik RM7 Billion supaya seluruh rakyat dan perusahaan boleh terus berpusing.Al-Azharri Siddiq Hj Kamunri

2 comments:

sakurasa 2 said...
This comment has been removed by the author.
bungaraya said...

OBAMA adalah anak hasil perkahwinan campur antara kulit hitam dan kulit putih. Proses asimilasi ini telah membawa kepada penerimaan orang kulit putih Amerika Syarikat kepada orang kulit campuran putih/Hitam yang bernama OBAMA.
Pendekatanya proses asimilasi telah mendatangkan satu keadaan positive kepada keadaan perpaduan dikalangan masyarakat majmuk di Amerika Syarikat.
Inilah yang selalu saya perkatakan didalam banyak daripada penulisan saya dalam blog ini. Proses asimilasi sebegini boleh sangat membantu keadaan kekermarukan suasana berbilang kaum di Malaysia yang sangat ekstrim pada ketika ini. Orang Melayu sangat kuat mempertahankan kaumnya. Orang Cina dan India serta Iban dan Kadazan juga sedemikian rupa. Keujudan senario politik ketika ini juga sebahagiannya bergelut disekitar konflik perkauman ini. Jika 50 tahun dahulu Pemimpin negara sudah menguar-uarkan atau menggalakkan proses asimilasi melalui perkahwinan campur berbagai kaum ini dipraktikkan, maka sudah tentu pada masa ini anak-anak hasil kahwin campur tersangat ramai di Malaysia. Perkara ini tidak mustahil boleh dilakukan kerana di Sabah dan Sarawak perkara ini bukan satu paerkara yang luar biasa. Di Semananjung Tanah Melayu juga kerap berlaku proses sebegini. Cuma kurang galakkan dari ibu bapak, bahkan kekadang itu tidak menggalakkan daripada anak mereka mencari jodoh dari kaum yang selain kaum mereka.